Wat je voor fysiotherapie betaalt, hangt grotendeels af van de manier waarop je bent verzekerd. Vanuit de basisverzekering wordt fysiotherapie beperkt vergoed en krijg je te maken met een verplicht eigen risico. In 2020 is dat € 385. De meeste Nederlanders hebben daarom een aanvullende verzekering die (een deel van) de kosten voor fysiotherapie dekt. Voor een aanvullende verzekering geldt nooit eigen risico. Je kunt er ook voor kiezen fysiotherapie zelf te betalen.

Kosten aanvullende verzekering
De premies voor aanvullende verzekeringen verschillen per verzekeraar en zijn mede afhankelijk van de dekking. Een verzekering die 9 behandelingen fysiotherapie vergoedt, is uiteraard goedkoper dan een verzekering die 36 behandelingen vergoedt. De premies van de verschillende aanvullende verzekeringen kun je  vergelijken op ZorgverzekeringWijzer.nl. Bij een naturapolis mag je  alleen naar een fysiotherapeut die een contract heeft met je zorgverzekeraar. Doe je dat niet, dan bestaat de kans dat je (een deel van) de rekening zelf moet betalen. Bij een restitutiepolis mag je naar iedere gewenste fysiotherapeut, ongeacht of deze een contract heeft met jouw zorgverzekeraar.

Soms betaalt de gemeente mee
Veel gemeenten bieden inwoners met een laag inkomen een gemeentelijke zorgverzekering aan. Dat is een verzekering op maat (de gemeentepolis) die van groot belang kan zijn voor mensen met een beperking en/of chronisch zieken. Voor deze groep is een verzekering betaalbaar omdat de gemeente meebetaalt aan de premie. Informeer bij je  gemeente of ga naar www.gezondverzekerd.nl en klik op je gemeente.

Fysiotherapie zelf betalen
Heb je geen aanvullende verzekering of heb je meer behandelingen nodig dan door je aanvullende verzekering wordt gedekt? Dan betaal je de kosten voor fysiotherapie zelf. Het tarief dat verzekeraars hanteren voor reguliere fysiotherapie is gemiddeld € 25 – € 34 per zitting van een half uur. Een specialistische behandeling zoals manuele therapie of kinderfysiotherapie kost tussen de € 37 en € 45 per zitting. De uiteindelijke kosten zijn natuurlijk afhankelijk van het aantal behandelingen dat je nodig hebt.
Voor fysiotherapie gelden geen vaste tarieven. Hierdoor kunnen fysiotherapeuten verschillende prijzen vragen voor dezelfde behandeling. Elke fysiotherapeut is verplicht zijn tarieven zichtbaar op te hangen in de behandelkamer(s) van zijn praktijk. Daarnaast vermelden de meeste fysiotherapeuten hun tarieven op hun website.